Vești importante pentru români. Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii este aspru judecat de către fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi. Cei doi fac demersuri pentru ca Paștele să fie sărbătorit odată cu catolicii și protestanții.
Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi au făcut un demers pe rețelele de socializare, acolo unde au cerut Bisericii Ortodoxe Române să sărbătorească Paștele în același timp cu protestanții și catolicii.
Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi consideră că Biserica Ortodoxă Română ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții, la fel cum se întâmplă în Finlanda și Estonia.
”Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris duminică Baconschi.
Totodată, profesorul Adrian Papahagi și ambasador al României la Vatican cere schimbarea datei la care românii sărbătoresc Paștele. Demersurile oficiaililor vin, în special, pentru românii din diaspora, aceștia ne putând să beneficieze de zilele libere legale.
”După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu”, a completat Papahagi.
Vezi și: CE TREBUIE SĂ FACI ȘI CE NU TREBUIE SĂ FACI ÎN SĂPTĂMÂNA MARE!
La aceste demersuri a luat parte și Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, însă au existat și oponenți, printre care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, dar și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
„Cred că nu ştie ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinește, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni.
Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat, că aşa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus, a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit info-sud-est.ro.